Kars, Türkiye’nin en yüksek rakımlı şehirlerinden biridir. Adının nereden geldiğine dair birçok söylenti vardır. Ağırlıklı olarak; Kafkas Dağları’nın kuzey bölgesinden gelen, yarı göçebe ve Türkçe konuşan bir toplum olan Ön Bulgarların Velentur boyuna bağlı Karsaklardan adını aldığı düşünülür.

Kars’ın Tarihi

Kars tarihi M.Ö 5 bin yılına kadar uzanır. Göç yolu üzerinde olması nedeni ile bu süre zarfı içinde birçok medeniyeti ağırlamış bir coğrafyadır. Bunlardan biri olan ve Anadolu tarihinde de önemli bir yer tutan Urartuların merkezi Kars bölgesidir. Malazgirt Savaşı’na kadar Kars, Bizans ve Ermeni başta olmak üzere farklı medeniyetler arasında el değiştirmiştir. Alparslan’ın Anadolu’yu fethetmesi ile birlikte Kars bir Türk şehri haline gelmiştir. Kurtuluş Savaşı’ndan önce yaklaşık 40 yıl boyunca Rus işgaline uğrayan bölge, bir dönem İngilizler tarafından da istila edildi. Sonrasında, Kurtuluş Savaşı’nın kazanılması ile 30 Ekim 1920’de Türkiye Cumhuriyeti topraklarına katılmıştır.

Kars’ta Görülmesi Gereken Yerler

Kars küçük bir şehir olmasına karşın tarihi açıdan zengin bir bölgedir. Özellikle Ani Antik Kenti, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde de yer alan sadece Türkiye’nin değil dünyanın da en değerli kültürel miraslarından biridir. Şehir merkezine yaklaşık 50 km uzaklıktadır. Ani Antik Kenti dışında Kars’ta görülmesi gereken yerler şunlardır;

Kars Müzesi
Kars Kalesi
Kümbet camii
Taş Köprü
Horomos Manastırı
Sarıkamış Kayak Merkezi
Allahuekber Dağları Milli Parkı
Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi

Kars’ta Ne Yenir?

Kars bilindiği gibi kazın yaygın olarak tüketildiği bir şehirdir. Birçok yemekte kaz eti kullanılır. Bunun dışında yine Kars kaşarı da kahvaltılar başta olmak üzere çeşitli salata ve mezelerde kullanılır. Kars’ta yenilebilecek yemekler;

Feselli
Kars Ketesi
Kars Katmeri
Bozbaş
Çızlak
Piti Kebabı
Tandırda Kaz Pilavı
Kazyağı Pilavı
Kazyağı Gözlemesi
Hangel Evelik Aşı
Isırgan Otu Çorbası
Umaç Helvası
Kars Balı

Kars’a Ne Zaman Gidilir?

Kars, Türkiye’nin en soğuk bölgelerinden biridir. Dolayısı ile tarihi bir gezi amacıyla gidilecekse yaz aylarında ziyaret edilmesi daha doğru olacaktır. Fakat bazı özel gezilerin kışın yapılması hem atmosferi deneyimlemek hem de keyif alma bakımından gereklidir. Örneğin Sarıkamış’ı ziyaret etmek isteyenlerin ya da Doğu Ekspresi’ne bineceklerin Şubat ve Mart aylarında gitmesi önerilir.

Kars’ta Yaşam Tarzı

Günümüzde Kars, farklı etnik kökenli insanların yaşadığı bir şehir haline gelmiştir. Bunun yanında şehirde açılan üniversite, kentteki öğrenci sayısını da arttırmıştır. Kars halkı sıcakkanlı olması ile bilinir. Şehir dışından gelip buraya yerleşenler için tek sorun zorlu kış şartlarıdır.

Yapmadan Dönmeyin!

Popülerliğini hala koruyan Doğu Ekspresi yolcuğu Kars’a gitmek için en iyi nedenlerden biridir. Kars’a gitmişken de yöresel kaz eti, kaşar ve bal tüketilmeden dönmemek gerekir. Ek olarak dünyanın en değerli kültür varlığı olan Ani Harabeleri de mutlaka görülmelidir.