4 Gün
Yurt İçi Turlar
25 kişi
Yurt İçi
Diyarbakır, 33 kavmin izlerini taşır. Şehre ilk baktığınızda anıt görünümlü şehri çepeçevre saran surlar dikkat çeker. Surlar, Diyarbakır'ı anlamak için oldukça önemli yapılardır. 5,5 km uzunluğunda 82 burç ve 4 kapıdan oluşmaktadır. MS 4. yüzyılda yapılmıştır.
Diyarbakır surlarının dört kapısı mevcuttur. Mardin Kapı; güneye ve doğuya açılan kapıdır. Urfa Kapı ise Osmanlı'nın gücünü gösteren bir yapı olmuştur. Su Kapısı; şehrin Dicle Vadisi'ndeki bahçelere açılan kapısıdır. Bu bahçeler Dicle'nin debisinin azalmasıyla şehir ve nehir arasında oluşan Hevsel Bahçeleridir. Son kapı ise Harput Kapıdır. Bu güzel şehirdeki turumuzu tamamladıktan sonra Mardine geçiyoruz.
Mardin denince ilk akla gelenler kuskusuz o enfes manzarası, takla atan guvercinleri, midyat isi telkarileri, deyrulzafaran manastiri ve Kasimiye Medresesi olacaktır ama tabi hepsi bu kadar değildir. Mardini deneyimlemek için hissetmek ve düşünmek lazım ve elbette bütün bunları anlatan birisinin yol göstermesi lazım.
Murathan Mungan şöyle der; Mardin'in klasik mimarisinde hiçbir evin penceresi ötekinin penceresiyle yüz yüze gelmez, hepsi bir diğerinin ancak duvarını görebilir. Ev içleri, başka hayatlar birbirinden saklanır. İçe kapanışın sonsuz bir iç çekişe dönüştüğünü, o evlerde kalmış, bir türlü evlenip kendi evine çıkamamış o kızlarda gördüm. Pencerelerin, duvarların bu anlamını onlardan öğrendim.
''Duvarları, üzerine ayetler yazılı gümüş kılıçlarla süslenmiş büyük salonlarda Hayyam rubaileri dinlerdim. ... İri karpuz lambaların duvarlarda gölgeleriyle oynayan yumuşak ışığını ... yitirilmiş altın çağın imgeleri olarak anımsıyorum. ... Şahmeran suretini ilk kez ilkokul çağındayken, bir arkadaşımın evinin duvarında gördüm. Diyarbakır Mardin turumuz ile tarihin kültürel zenginliklerini birlikte deneyimlemeye gidiyoruz.
Ulaşım için bizi bulunduğunuz şehriden arayın.