Kırmızı Çarşamba Bayramı Turu

Oylanmamış 0 yorum
0/5
Misafirlerin 0% tavsiye ediyor

Süre

5 Gün

Tur Türü

Yurt Dışı Turlar

Max. Kişi

18 kişi

Lokasyon

Yurt Dışı Turları

Genel Bakış

Ezidilerin en çok bilinen bayramlarından Kızıl Çarşamba her yıl Nisan ayının 13'ünü izleyen ilk çarşamba kutlanıyor. Ezidiler, Yaradılışta yer alan Meleğin nisan ayını izleyen ilk çarşamba yeryüzüne indiğine ve böylece evrenin yaratılışının tamamlandığına inanıyor. Doğanın ve yaşamın farklılığını temsilen bu özel günde özellikle yumurtaları boyuyorlar. Geleneksel yemekler yapıyorlar. Ezidi inancına göre Allah her yıl bu dönemlerde, kötülükleri ortadan kaldırmak ve insanlar arasında iyiliği yaymak için yeryüzüne bir Tavus Meleği gönderir. Tavus Melek temizlik, saflık, iyiliğin temsilidir. Ezidiler için oluşumun tamamlandığı ve ruhun Adem'in bedenine yerleştiği kutsal gün olarak kabul görür. Ezidi dinine göre Yaradan'ın emriyle dört element oluşturuldu: Toprak, Su, Hava ve Ateş. Bu da bu bayramda bir yumurtanın kaynatılması ve ardından soğutulması ve boyanması işlemiyle gösterilir.

 

Bu bayram yeniden doğuş anlamı da taşıyor. İnanca göre nisan tüm yılın en güzel ayıdır ve yılın 'Gelini' tek gelini olarak kabul görüyor. Bu yüzden bu dönemde evlilik merasimlerini bugüne denk getirmemeye çalışıyorlar. Nişanlı çiftler, sadece bayramda kalabalık şekilde yakın dost ve arkadaşlarıyla güzel anlar geçirirler. 

 

Bu Bayramda yapılan başlıca ritüeller

 

  1. Bayram kutlamaları, dağlarla çevrili olan kutsal mekân Laleş Tapınağı'nda bir araya gelerek, Baba Şeyh ve kıdemli din adamlarının katılımıyla tef eşliğinde beyit okunarak, tören başlıyor. Günahlardan arınılan Enzel Köprüsü'nün kapısını öperek, dualar edip, üç tur atıyorlar. Ezidiler, Şeyh Adiy başta olmak üzere çok sayıda Ezidi şeyhine ait mezarın bulunduğu Nurani Dergahı'nda, ruhani liderleri olarak kabul ettikleri Baba Şeyh'in elini öperek dua ediyorlar. Tapınağa yalın ayakla giren Ezidiler, tapınağın içerisinde bulunan kolonlara kumaşlarla üç düğüm atıp, çözerek dilek diliyor. Laleş'in kutsal vadisinde 365 adet mum yakıyor. Bu mumlar; yeni yılın başlangıcını, baharın doğuşunu ve yenilenmesini ilan eden gün sayısını temsil ediyor.
     
  2. Çarşamba sabahı çocuk, genç ve bölgedeki şahsiyetler "kari" adı verilen otu (Bu ota bir tek bayram günü ''Bênav'' "isimsiz" denilir ve gülleri, kırmızı şakayıklardan toplamaya çıkıyor. Kadınlar yeşile, kırmızıya, sarıya, kahverengiye ve mora boyadıkları ve "Bınag" dedikleri rengarenk yumurtaları, "Kulore" adı verilen ekmekle özellikle yoksul ailelere dağıtıyor.
     
  3. Bazı çiftçiler bir miktar renkli yumurta ile tarlalarına gidip, bereketli bir yıl geçirmeleri için tarlalarının ortasında yumurtayı yiyerek, kabuklarını o yıl bereket getirsin diye toprağa serpiştiriyor.
     
  4. Bayramda misafirlere yerel yemeklerin yanı sıra tatlılar, kuruyemişler ve renkli yumurta sunuluyor.
     
  5. Aile üyeleri, arkadaş ve yakın çevre arasında renkli yumurtalar tokuşturularak, bir nevi kendi aralarında oyun da oynuyor.
     
  6. Mezarlıklar ziyaret ediliyor, dualar edildikten sonra hayır için yemekler yapılarak dağıtılıyor. 
     
  7. Besicilik yapan aileler, o gün hayvanlarını sağmayıp, özellikle bir gün önce yaptıkları yoğurdu komşularına dağıtıyorlar. 
     
  8. Kanaat önderlerinin başını çektiği erkekler, mezarlığı ziyaret eder, tüm evler hazırladıkları yemekleri ortak bir alana götürüp, birlikte yemek yer ve bayramlaşır. 
      
  9. Doğanın güzelliğini ve bitkilerin tohumlarını korumak için toprağı sürmezler.

 

Bayramda yapılan her ritüel ve sembolün de anlamı var. 

 

Yumurta; tüm canlıları ifade ediyor. Evrenin Allah tarafından yaratılması anlamına gelir ve yumurta kırmanın birçok farklı anlamı vardır. Yumurta kabuklarını toprağa serpiştirmek, iyilik ve bereketin serpiştirilmesi anlamına geliyor. Yumurtanın renklendirilmesi, evreni yansıtması anlamına geliyor. Ekmek ve yiyecek dağıtılması, ilişkilerin güçlendirilmesi anlamına geliyor.

 

Kırmızı çiçek ve kari otunun toplanmasıinanlar arasında neşe ve iyimserliğin başlangıcı ve devamı olması anlamına geliyor.

 

14 NİSAN 2024 ALINMASI GEREKEN UÇUŞ BİLGİLERİ

İSTANBUL HAVALİMANI - YÜKSEKOVA

KALKIŞ 08:50 - İNİŞ 11:05

YÜKSEKOVA - İSTANBUL HAVALİMANI

KALKIŞ 11:50 - İNİŞ 14:20

 

 

 

 

Tur Programı

1. Gün : 14 Nisan - Yüksekova - Amediye

08.50 İstanbul Havalimanı uçuşu ile 11.50'de Yüksekova Selehaddin Eyubi Havaalanına iniyoruz. Yüksekova da öğlen yemek molası verip, Üzümlü sınır kapısına doğru yola çıkıyoruz. Sınır geçişi sonrası Aşurî(Süryani) Piroz-Baroxe(Kutlu) köyü barında info kokteyl ve köyün modern kilisesi Doğu Asuri mezhebi (Nesturi) ziyareti sonrası panaromadan 909’yılından kalma eski Asuri kilisesini görerek köyden ayrılıp, Süryani Hıristiyan köylerinden geçerek, Saddam Hüseyin’in kasrını panaromadan görüp Metina dağının Silav vadisinde Silav deresi üzerine kurulu Saddam’ın havuzuna varış, rekreasyon ve mesire alanında akşam yemeği sonrasında Duhok eyaletinin Amediye ilçesindeki kale şehirine varış ve otele yerleşme.
2. Gün : 15 Nisan Amediye - Erbil

Amediye kale kent şehir gezisi Amediye camii (Eski Mitra tapınağı) Amediye Havrası, Asuri Katolik ve Asuri Ortodoks kilise, sarnıç, Musul kapısı gezisi, Amediye medresesi, Amediyeden çıkış. Yol üstü Hıristiyan köylerini görerek Dereluk Zap vadisine varış Şelediz üzerinden Avaşîn’e ulaşıp Barzan bölgesine geçiş ve Molla Mustafa Barzani müzesi ziyareti akabinde, Barzan Enfal mezarlığı, Paleolitik dönemin (m.ö 65 bin) ilk mezarlığı Neandertal insanın ilk aşk yaşadığı Şanidar mağarasına tırmanış ve gezisi akabinde Zap vadisinden devam ederek Şakawla üzerinden Erbil Eyaletine geçiyoruz. Irak’ta en çok Hıristiyan’ın yaşadığı şehir olan Ankawa’ya gidiyoruz. Süryani Ortodoks kilisesi ve Süryani müzesi, Katolik Asuri ve Keldani kiliselerini gezileri. Konaklama Erbil.
3. Gün : 16 Nisan Erbil - Duhok

Sabah kahvaltısının ardından Erbil’den ayrılarak Zap köprüsü üzerinden geçerek Duhok eyaletinin Şeyhan ilçesine varış Şeyhan beldesi Êzîdî mahallesi ve mezarlığı, Şeyhan cami ve Kilise(panaromik) Arafat dağlarına varış Êzîdîlerce kutsal Laleş vadisi Tawisa Enzel: Welatşêx/Şêxan – Laleş Êzîdî kutsal hac merkezi ziyareti sonrasında konaklamak için Duhok'taki otelimize geçiyoruz.
4. Gün : 17 Nisan Duhok - Yüksekova

Sabah kahvaltısının ardından Türkiye Irak sınırı Üzümlü sınır kapısına doğru hareket ediyoruz ve ülkeye dönüş başlıyor. Sınır Sonrası Zap vadisi Tiyari mıntıkası Geçimli köyünde Nesturî yazlık patriklik makamı ziyareti (Doğu Asuri-Süryani) Bal tahin tütün alışverişi sonrası konaklama için Yüksekova'ya geçiyoruz.
5. Gün : 18 Nisan Yüksekova - İstanbul

Sabah kahvaltısının ardından Yüksekova Selahattin Eyubi Havalimanına geçerek 11:50 deki İstanbul uçağımız için bagaj ve chek-in işlemlerimizi yapıp İstanbul'a dönüyoruz. Bir sonraki turda görüşmek üzere.

Temalar

Tarih ve Kültür
Eğlence
Egzotik
Festival

Tur Süresi

4 Gece

Yorumlar

0/5
Oylanmamış
dayalı 0 Yorum
Mükemmel
0
Çok İyi
0
İyi
0
Kötü
0
Çok Kötü
0
Yorum Yok
Bir yorum yazın
Yorum başlığı gerekli
Yorum içeriğinde en az 10 karakter olmalı
Yorum yazmak için giriş yapınız
750 € başlayan fiyatlar

Ekstra Fiyatlar:

({{type.price_type}})
{{type.price_html}}
({{type.price_type}})
{{ type.price }}%
{{ formatMoney(type.price) }}
  • {{total_price_html}}
  • {{pay_now_price_html}}

Dahil / Hariç Hizmetler

4 Gece yurt dışı otel Konaklama
4 kahvaltı
Seyahat boyunca özel aracımızla tüm transferler
Profesyonel rehberlik hizmeti
Müze ve ören yeri giriş ücretleri
Seyahat sigortası
Pasaport harcı
Yurtdışı çıkış harcı ( 150 TL )
İstanbul Yüksekova gidiş dönüş uçak biletleri
Öğlen ve akşam yemekleri
Alkollü içecekler
başlayan fiyatlar
750 €
0 Yorum
Mesajlar {{unread_count}}
... ile mesajlaş {{currentConversation.display_name}}
{{chat.display_name ? chat.display_name[0] : ''}}

{{chat.display_name}}

Siz: {{chat.last_message.content}}

{{chat.unread_count }}