Yeni bir ülkeye gitme ve keşfetme heyecanı çoğu zaman bitmek bilmeyen vize süreciyle birleşince yorucu bir hal alabiliyor. Ayrıca bu kadar uğraştan ve bekleyişten sonra vizenin çıkacağı kesin bile değil. Bu yazımızda sizin için değil vize pasaporta bile ihtiyacınızın olmadığı, yeni fotoğraflı ve çipli kimlik kartınızı göstererek rahatlıkla seyahat edebileceğiniz ülkeleri listeledik. İşte o ülkeler.

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ

KKTC, Türk vatandaşlarından pasaport istemiyor. 30 güne kadar vize almaya ihtiyaç duymadan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni keşfetmeye yeni çipli kimlik kartınızı göstererek gidebilirsiniz.

Mutlaka Görülmesi Gereken Yerler

Lefkoşa, Girne, Gazimağusa, Lefke

Ne yemeli?

Humus çorbası, şeftali kebabı, hellim böreği, kolokas ve molehiya

Mutlaka Yapın

1300’lü yıllardan günümüze ulaşan Girne Kalesi ilk durağınız olmalı. Yedinci yüzyılda Arap akınlarına karşı şehri korumak için yapılan kalenin içinde Saint George Kilisesi ve Batık Gemi Müzesi’ni Lefkoşa’da, Büyük Han’ı ve Haydarpaşa Camii’ni ziyaret edin.

Ne zaman gitmeli?

Haziran – Eylül arası Kıbrıs’ın en güzel zamanı.

GÜRCİSTAN

Turist olarak Gürcistan’ı ziyaret etmek isterseniz 1 yıla kadar ülkeye vizesiz giriş yapabilirsiniz. Ayrıca pasaportsuz turlara katılabilir, sadece kimlik göstererek seyahat edebilirsiniz.

Mutlaka Görülmesi Gereken Yerler

Tiflis, Kutaisi, Batum

Ne yemeli?

Kıyma ve patatesle hazırlanan mantı benzeri khinkali

Mutlaka Yapın

Tiflis’ten Metekhi Kilisesi’ni, Sioni Katedrali’ni ve altıncı yüzyıldan kalma Anchiskhati Kilisesi’ni görmeden dönmeyin. Ülkenin kaliteli şaraplarını mutlaka tadın.

Ne zaman gitmeli?

Gürcistan yıl boyunca güneşli, ama ocaktan marta kadar yağmur yağabiliyor.

AZERBAYCAN

Azerbaycan'a yine vize almadan, pasaport göstermeden sadece yeni tip fotoğraflı ve çipli kimlik belgenizle seyahat edebilirsiniz. Bu vize muafiyetine bağlı olarak iki ülke vatandaşları 90 günü aşmamak kaydıyla pasaportsuz giriş, çıkış yapabilirler. 90 günü aşan durumlarda ise ikamet izni başvurusu zorunludur.

Mutlaka Görülmesi Gereken Yerler

Bakü, Şeki, Gence, Gobustan, Khacmaz

Ne yemeli?

Şah pilavı, piti, düşbere, şekerbura ve paxlava

Mutlaka Yapın

Öncelikle başkent Bakü’de Kız Kalesi’ni, 900’ün üzerinde eser ile modern kültüre ilgi duyanlara hitap eden Çağdaş Sanatlar Müzesi’ni gezebilirsiniz. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan eski şehir olarak da bilinen Icheri Sheher’de 13. Yüzyılda inşa edilen Shirvanshah Sarayı’nı ziyaret edin. 783 hektarlık araziyi kapsayan Absheron Milli Parkı’nda ceylan, kuş, çakal, porsuk gibi hayvanları yakından gözlemleyin. Dünyanın en fazla çamur volkanına sahip olan Azerbaycan’ın 1000 metrenin üzerinde çamur patlamasıyla ünlü Garasu Yanardağı’nı görün. Tarih öncesi çağlara ait mağara ve kayalara çizilen resimler, mezar taşları ve yerleşim yerleri için Gobustan’a uğrayın. Son olarak 371 bin kilometrelik alan ile dünyanın en büyük gölü olan Hazar Denizi’nde yüzerek suyun tadını çıkarın.

Ne zaman gitmeli?

Azerbaycan'ı ziyaret etmek için en uygun zaman Nisan-Haziran ve Eylül-Ekim aylarıdır.

MOLDOVA

Türk vatandaşlarının çipli kimlik kartıyla vize almadan seyahat edebilecekleri son ülke Moldova. 90 günü aşmayacak seyahatleriniz için vize muafiyetinden yararlanarak ülkeye giriş yapabilirsiniz. Eğer 90 günü aşacak bir seyahat planınız varsa sahip olduğunuz pasaport türüne göre Moldova vizesi almanız gerekebilir. 

Mutlaka Görülmesi Gereken Yerler

Kişinev, Cricova, Old Orhei, Saharna

Ne yemeli?

Plăcinte, Mamalika, Zeama, Chiroște

Mutlaka Yapın

Arkeolojik kalıntıların yer aldığı bir açık hava müzesi olan Orheiul Vechi ile tarihte yolculuk yapın. Doğada vakit geçirmeye doymayanları kendine çeken zengin bitki ve ağaç çeşitliliği ile Chisinau şehrini süsleyen Dendrarium Parkı’nı ziyaret edin. Enfes şehir manzarasının tadını daha fazla çıkarabilmek için Dniestr Nehri’nde düzenlenen tekne turlarına katılın. Osmanlı’nın ülkedeki son sınır kalesi olan Bender Kalesi’ni görün.

Ne zaman gitmeli?

Moldova'yı ziyaret etmek için en iyi zaman Nisan veya Mayıs aylarıdır, çünkü hava çok sıcak değildir ve kırsal kesim baharın renklerine teslim olur, yürüyüşçüler ve kuş gözlemcileri için mükemmel bir zamandır.

UKRAYNA

Ukrayna’ya 180 gün içinde 90 günü aşmayacak seyahatlerinizde yeni tip çipli kimlik kartınızla seyahat edebilirsiniz. Ancak ülke şu an savaş söz konusu olduğu için gitmeden önce mevcut giriş ve güvenlik kurallarını bilerek yola çıkmanız büyük önem taşıyor. 

Mutlaka Görülmesi Gereken Yerler

Kiev, Lviv, Odessa, Donetsk, Zaporijya

Ne yemeli?

Borscht çorbası, Kiev Tavuğu, Vareniki

Mutlaka Yapın

Bizans sanatçıları tarafından yapılan, 11. yüzyılın ilk yarısına ait Azize Sofya Katedrali’nin otantik mozaik ve fresklerini görün. Dinyeper nehri üzerinden geçen zipline hattına binerek Kiev’in atmosferini hissedin. Ukrayna mutfağının en popüler yemeği olan Borsch çorbasını tadın. Çiftelere uğur getirdiğine inanılan dünyanın en romantik yerleri listesinde kendine yer etmiş Aşk Tüneli’nde yürüyün. Eğlencenin başkenti olan Odessa’da çılgın gece hayatının tadını çıkarırken, gündüzleri de plajlarında güneşlenerek yazın sıcaklığını hissedin. 

Ne zaman gitmeli?

Ukrayna'yı ziyaret etmek için en iyi zaman Mayıs - Haziran veya Eylül aylarıdır.

Not: Tekrar belirtelim. Yukarıdaki ülkeler vize değil pasaportsuz dahi giriş yapabileceğiniz ülkeler. Bosna Hersek ve Sırbistan gibi bazı ülkelerle pasaport muafiyeti anlaşmaları devam ediyor. Sonuçlanmadığı için belirtmek istemedik. Ancak kısa bir zaman içinde neticeye kavuşacağı tahmin ediliyor.