Dünyayı dolaşmak, her ülkeden başka insanlar tanımak, farklı şehirlerin sokaklarında, caddelerinde yürümek bunlar harika hayaller. Fakat hayallerin gerçek olması için bazı planların hayata geçmesi gerekiyor. Hele ki işin içine bürokratik prosedürler de girince dikkat etmeniz gereken bir sürü şey ortaya çıkıyor. Panik yok, her şey sırayla. Bu yazımızda yurt dışına çıkmadan önce dikkat etmeniz gereken en önemli 10 şeyi sıraladık:

1- Pasaportunuz Güncel mi?

Nereye gideceğinize karar verildi, bütçe hazırlandı ve birçok şey kafada neredeyse tamam. Peki, kontrollere nereden başlayacağız? Tabi ki, pasaportunuzun güncel olup olmadığını kontrol etmekle. Pasaport sürenizin geçerliliği yolculuk yapacağınız ülkeye göre değişse de çoğu ülke seyahat edebilmeniz için en az 6 ay geçerli pasaport şartı arıyor. Eğer geçerlilik süresi dolmak üzereyse, stresten kurtulmak ve yolculuğunuzu daha sağlam planlamak adına mümkün olan en kısa sürede vizenizi yenilemek için başvuruda bulunun. Bu işlem yoğunluğa göre genellikle dört ila altı hafta sürüyor.

2- Vizeye İhtiyacınız Var mı?

Pasaportunuzu yenilemek için başvurunuzu yaptınız, şimdi sıra geldi ülkeye girişte önemli olan bir başka konuya. Gideceğiniz ülke sizden vize başvurusu yapmanızı istiyor mu yoksa vizeden muaf mısınız? Bazı popüler turistik destinasyonlar e-vize veya varışta vize sunsa da çoğunlukla zorlu bir vize başvurusu sürecinden geçmeniz gerekiyor. Bu da bir araya getirmeniz gereken bir sürü evrak ve zaman demek.

3- Tüm Rezervasyonları Kontrol Edin

Başta uçak biletiniz olmak üzere, gideceğiniz turistik yerler, kalacağınız otel veya araba kiralama rezervasyonlarınızı birden fazla kez kontrol etmekte fayda var. Artık pek çok rezervasyon belgesine telefonumuzdan ulaşıyor olsak da elimizin altında bir yazıcı varsa, bu rezervasyonların çıktısını almak iyi bir fikir olabilir. Telefonunuzu kaybetme ya da çaldırma gibi bir durumda en azından önemli belgelerinizin çıktısı hayatınızı kurtarabilir. Bu çıktılara pasaport da dahil tabi ki.

4- Gittiğiniz Ülke Hakkında Bilgi Edinin

Her ne kadar amacımız yeni kültürler tanımak, yepyeni maceralara atılmak olsa da gideceğimiz ülkenin kültürel olarak nasıl bir yapıya sahip olduğunu bilmek ve saygısızlık anlamına gelebilecek herhangi bir durumdan kaçınmak için gitmeden önce biraz araştırma yapmakta fayda var.

5- Operatörünüzle İletişime Geçin

Halihazırda kullanmakta olduğunuz tarife ile yurt dışına çıkmak, geri döndüğünüzde acı bir fatura ile karşılaşmak demek. Bu tür bir durumdan kaçınmak için ilk seçenek servis sağlayıcınızın yurt dışı için herhangi bir kampanya veya paketi olup olmadığını öğrenmek. İkinci seçenek ise yurtdışına çıktığınızda size uygun bir sim kart ve tarife edinmek.

6- Aşılar ve İlaçlar

Aşı yaptırmak kimsenin en büyük zevki olmasa da seyahatinizde sağlığınızı korumak için olmazsa olmaz. Gittiğiniz ülkenin zorunlu tuttuğu aşılar var mı, bunları neden istiyor araştırmanız gerekiyor. Örneğin, Afrika’daki çoğu ülke sarıhumma aşısını yaptığınızı gösteren belge olmadan giriş izni vermiyor. Gerekli aşılarınızı olduktan sonra ise hangi ilaçlara ihtiyacınız olabileceğini doktorunuza danışmanız akıllıca bir karar olacaktır. Her ihtimale karşı çantanızda bir yere saklanmış acil durum zulası bulundurun ve ilaçlarınızı saklamak için kilitli poşet kullanmayı unutmayın.

7- Seyahat Sigortası Yaptırın

Seyahate çıkarken iyimser olmak mükemmel ama iyimserliğinizi olduğu yerde bırakmanız gereken konular var. Seyahat sigortası bu konuların başında geliyor. Yabancı bir ülkede, dil engeli, besin zehirlenmesi, aşina olmadığınız hastalıklar, hasta tedavi kurallarındaki farklılıklar veya en kötü ihtimal bir doğal afet veya benzeri bir durumun ortasında kalmak gibi durumlarda işler kolayca çığırından çıkabilir. Bu yüzden kendiniz için uygun bir sigorta yaptırmadan asla yola çıkmayın. Her zaman en güzelini hayal edin ama tedbiri asla elden bırakmayın.

8- Her Zaman Az Miktarda Nakit Taşıyın

Bir şekilde, ATM kartınız çalışmaz, şubeyi bulamazsanız her zaman nakit paranızı kullanabilir ve yerel para birimine çevirebilirsiniz. Kredi kartı kabul etmeyen bir restoran ya da mağazaya gitmeniz durumunda yanınızda bir miktar yerel para birimi taşımak da iyi bir fikirdir.

9- Temsilciliklerin Bilgilerini Kaydedin

Tıpkı sigorta durumunda olduğu gibi işlerin kötüye gitmesi ihtimaline karşın temsilciliklerin nerede olduğunu ve telefon numaralarını kaydetmek sıkıntılı bir durumda size oldukça yardımcı olacaktır.

10- Yanınıza Dönüştürücü Alın

Prizler gittiğiniz ülkeye göre değişebilir. Gittiğiniz ülkenin priz girişlerinin kullandığınız prizle aynı olup olmadığını araştırın. Eğer prizler farklıysa yanınıza dönüştürücü almanız çok işinize yarayacaktır.