Peru denilince akla ilk gelen şey hep göklere uzanan heybetiyle Machu Picchu olur. Fakat, Peru’nun size sunacaklarının bununla kaldığını sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Bu ülke yüzlerce türe ev sahipliği yapan yağmur ormanı, gezilebilir en yüksek gölü, gökkuşağı renkli dağları ve daha fazlası ile sizi şaşırtabilir. İşte, Peru hakkında bilmeniz gereken 10 şey:

Dünyanın Yedi Harikasından Birine Ev Sahipliği Yapıyor

2007 yılında Dünyanın Yedi Harikası'ndan biri seçilen Machu Picchu, Peru’nun tartışmasız en ünlü simgesi. Her sene bir milyonu geçen ziyaretçi sayısı ve 2450 metre yüksekliğiyle bu yapı dünyanın en heyecan verici harabelerinden biri olma özelliğini korumaya devam ediyor. İster arkeoloji tutkunu olun isterseniz de dünyanın büyüsüne kapılmış bir gezgin her halükarda bu yapıdan etkilenmeden evinize dönmeniz imkansız. İnkaların bu kayıp şehri herkesin en az bir kez görmesi gereken bir yer.

Dünyanın Gezilebilir En Yüksek Gölü Peru’da Bulunuyor

3812 metre yükseklikteki Titicaca Gölü dünyanın gezilebilir en yüksek gölü olma unvanına sahip. Bu gölü gezerken kıyı şeridi ve göl üzerindeki adaların çevresindeki ilkel yerli köyleri ve küçük kasabaları görmek mümkün. Titicaca gölünü gezerken belki de dikkatinizi en çok şeylerden biri de ana karanın kanunlarından olabildiğince azade yaşamak için, karaya yerleşmeyi reddeden ve sazlardan inşa ettikleri yüzen adalarda hayatlarını sürdüren Uros yerlileri. Bu göl, aynı zamanda efsaneye göre büyük tanrı Viracocha’nın sularında yürüdüğü yer olduğu için halk arasında Kutsal Göl olarak adlandırılıyor.

Amazon’da Pembe Yunuslarla Yüzebilirsiniz

Efsanelerde geceleri kadınları baştan çıkarmak ve hamile bırakmak için yakışıklı erkeklere dönüşen ve sabah olduğunda yine nehre dönüp yunusa dönüşen bu sevimli yaratıklar Amazon Nehri hikayelerinde pek de hoş bir yere sahip değil, bunu kabul ediyoruz fakat pembenin her tonundan yunusu sadece Amazon Nehri havzasında görebilirsiniz. Efsaneler bir kenarda dursun, bu dost canlısı hayvanlarla yakınlaşmak ve onlarla yüzebilme fırsatına sahip olmak, eğer yerlisi değilseniz hayatta başınıza en fazla birkaç kere gelebilecek bir şey.

 Amazon Nehri Peru’dan Başlıyor

Toplam uzunluğu 6400 km olan Amazon Nehri, dünyanın en büyük ikinci nehri. And Dağları’nın zirvelerinden başlayan Amazon, Atlantik okyanusuna bağlanmadan önce Peru, Kolombiya ve Brezilya’dan geçiyor. Amazon Nehri ve çevresindeki orman binlerce memeli, kuş, sürüngen, balık ve böcek türüne ev sahipliği yapıyor ve her yıl bu türlere yenisi ekleniyor. Yeşil anakonda, elektrikli yılanbalığı, dev su samuru, pembe nehir yunusu Amazon Nehri’ni evi olarak gören canlılardan sadece birkaçı.

Amazon Yağmur Ormanları Peru'nun Neredeyse Üçte İkisini Kaplıyor

Modern dünyanın griliğinden ve pek de yeşil olmayan doğasından uzaklarda, uçsuz bucaksız bir ormanda hayal edin kendinizi. Nerede olmak isterdiniz? Genellikle akla ilk gelen dünyanın en büyük yağmur ormanı olan Amazon olur. Amazon yağmur ormanları Peru’nun neredeyse yüzde altmışını kaplıyor. Bu orman 7300 farklı çiçekli bitki türü, 290 memeli, 700 balık, 800 kuş, 180 sürüngen, 260 amfibi ve 2500 kelebeğe ev sahipliği yapıyor. Dünyadaki başka hiçbir yere benzemeyen bu ormanın neden görülecek yerler arasında olduğunu açıklamamıza bile gerek yok.

Gökkuşağı Dağları, Peru’da Bulunuyor

And Dağları’nın 5200 metre yüksekliğinde Yedi Renk Dağı olarak da bilinen Vinicunca bulunuyor. Genellikle Gökkuşağı Dağı olarak da anılan bu çok renkli manzara ancak 2015 yılında, yükselen sıcaklıklar nedeniyle üzerini kaplayan karlar eridiğinde keşfedildi. Dağın üzerindeki renkler tektonik kırılmalar sonucu ortaya çıkan 7 değişik madenin bir araya gelmesinden oluşuyor. Buraya yürüyüş ve tırmanma içeren yaklaşık 10 km’lik bir yoldan sonra ulaşabiliyorsunuz. Yolun çok rahat olduğunu söyleyemesek de sonunda karşılaşacağınız manzara hayatta karşınıza her zaman çıkan manzaralardan olmayacak.

Dünyanın En Büyük Uçan Kuşu Peru’da Yaşıyor

Kanatlarını açtığında 3,2 metre uzunluğa ulaşabilen And Akbabası enler konusunda rakiplerini bir hayli geride bırakıyor. 15 kg’a kadar çıkabilen devasa boyutları onları bir miktar ağırlaştırsa da Peru’nun Colca Kanyonu gibi rüzgarlı bölgeler durumu dengeleniyor. Çünkü burada hava akımları üzerinde minimum çabayla saatlerce süzülebiliyorlar. Kuş gözlemciliğine meraklı olun ya da olmayın kim dünyanın en büyük uçan kuşunu görmek istemez ki?

Arequipa'nın Beyaz Şehri Volkanik Taştan İnşa Edilmiştir

Dört heybetli volkanla çevrili Arequipa, çoğunlukla sillar adı verilen beyaz bir volkanik taştan oluşan eşsiz mimarisi nedeniyle beyaz şehir olarak biliniyor. Şehir, 19. yüzyılda meydana gelen yıkıcı bir depremin ardından, güzelliğini ve beyaz şehir adını korumak için aynı beyaz taştan bolca kullanılarak yeniden inşa edilmiştir.

Gizemi Hala Çözülemeyen Nazca Çizgileri

Kim yaptı neden yaptı hala çözülemeyen, konuyla ilgili pek çok efsane ve hipoteze ev sahipliği yapan Nazca Çizgileri'nin sırrı hala çözülebilmiş değil ancak helikopter turlarının düzenlendiği bu bölgede dünyanın en büyük çizgilerini görmeniz mümkün. Bu dev çizgilerin arasında maymun, örümcek, balık, kuş, balina gibi pek çok şekil bulunuyor. Bu şekillerden belki de en ilginci astronot, evet yanlış duymadınız ve bu şekillerin en eskisi 2500 yıllık.

Peru'da Konuşulan 43 Yerli Dil Bulunuyor

İspanyolca Peru'nun resmi dili olmakla birlikte, Peru'da Quechua, Aymara, Shipibo, Ashaninka ve Agurauna da dahil olmak üzere 43 kadar yerli dil konuşuluyor.